Disciplines

Vlakte

Met vlakte bedoelen we het zoeken in bosgebieden, over weilanden, uitgestrekte vlaktes, bergen en heuvellandschappen. Hierbij werkt de hond los van de lijn en zelfstandig door het gebied op zoek naar vermiste personen. Dit kunnen zowel levende of overleden zijn. De hond gaat op zoek naar alle personen die zich liggend, hangend of zittend(vaste geurbron) in een gebied bevinden. Een belangrijk hulpmiddel tijdens het zoekwerk is de GPS. Met de GPS kunnen we zien waar we lopen, waar we hebben gelopen en waar we heen gaan. Aan de hand van deze gegevens kunnen we bepalen in welke gedeeltes van een gebied nog gezocht moet.

water

Het water werk is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het reddingshonden werk. Bij water zoeken werken de honden zelfstandig langs de waterkant maar ook vanaf een boot.

Puin en gebouwen

Onder puin training vallen gebieden en locaties die getroffen zijn door een natuur ramp maar ook gebouwen die ingestort zijn en andere calamiteiten. De hond werkt ook hier zelfstandig en los van de lijn. Ook de geleider moet goed in conditie zijn en een goede uitrusting hebben om over moeilijk begaanbaar terrein zijn hond te begeleiden en de veiligheid voor beide in acht te nemen en te houden.

Lawine

Bij Lawine trainen worden de honden getraind op het zoeken naar slachtoffers onder de sneeuw. Nou zullen we dit in Nederland niet vaak zien maar de training is van grote waarde bij het zoeken in puin. De honden zullen niet bij het slachtoffer kunnen komen en gaan blaffen en graven om de geleider kenbaar te maken dat ze iemand gevonden hebben.

mantrailen

Dit is een discipline waarbij de hond een geur voorwerp krijgt aangeboden en dan zelfstandig die geur probeert te lokaliseren en het spoor uit te werken, dit gebeurt ook vaak in stedelijke gebieden. de hond werkt aan een lange lijn. Deze discipline beoefenen wij als team niet.

Scroll naar boven